Na een lange dag kom je thuis. Het tijdschrift dat je maandelijks krijgt, maar nooit meer leest, raap je op van je deurmat. Je ploft op de bank en bedenkt je dat het sporten er niet meer inzit voor vanavond. Eigenlijk heb jij je gezicht al maanden niet meer in de sportschool laten zien. Toch blijf je voor beide diensten betalen. Je besluit dat het genoeg is geweest en dat je jouw abonnementen wilt opzeggen. Gaat dit zo makkelijk? En wat zijn jouw rechten? Dat lees je hier. 

fitness-594143_640

Je neemt contact op met het bedrijf waar je een abonnement hebt lopen, maar het is onduidelijk waar je moet zijn of wie je moet spreken. Na lange wachttijden krijg je een medewerker aan de telefoon die jou toch probeert te overtuigen om klant te blijven. Als je zegt dat je dat echt niet wilt, wordt jou verzocht om een schriftelijke opzegbrief te sturen. Kan dit als eis worden gesteld? Geldt er een opzegtermijn? Kun je elke abonnement tussentijds opzeggen?

Bepaalde/onbepaalde tijd 

Het opzeggen van je abonnement hangt af van het contract. Als je een contract voor een bepaalde periode hebt afgesloten, moet je deze periode vaak uitzitten. Als de overeengekomen periode van jouw abonnement voorbij is, kan je opzeggen. Vaak is er sprake van een opzegtermijn.

Lengte opzegtermijn

De wettelijke opzegtermijnen:

  • Er geldt een opzegtermijn van maximaal één maand op abonnementen zoals sportabonnementen, telefoonabonnementen en energiecontacten.
  • Er geldt een opzegtermijn van maximaal drie maanden bij abonnementen op bladen en tijdschriften die minder dan één keer per maand geleverd worden.
  • Er geldt een opzegtermijn van maximaal één maand bij abonnementen op bladen en tijdschriften die minstens één keer per maand geleverd worden.

Werking opzegtermijn

Je hebt een opzegtermijn van dertig dagen bij een sportabonnement. Als je het abonnement opzegt duurt het contract nog maximaal 30 dagen. Staat in het contract een kortere termijn dan 30 dagen, dan geldt de kortere termijn.

OPGELET: Bij een proefabonnement geldt nooit een opzegtermijn. Opzegging is niet nodig, omdat de wet zegt dat het proefabonnement vanzelf stopt na de afgesproken proefperiode.

Wijze van opzegging

Je moet kunnen opzeggen op dezelfde manier als waarop je het abonnement of contract hebt afgesloten. Heb jij je sportschoolabonnement online afgesloten? Dan moet je ook online kunnen opzeggen, bijvoorbeeld door het versturen een e-mail.

Stilzwijgende verlenging

Is jouw abonnement na een bepaalde tijd stilzwijgend verlengd? Dan gelden daar aparte regels voor. Voor sport- en telefoonabonnementen geldt bijvoorbeeld dat het abonnement omgezet moet worden in een abonnement voor onbepaalde tijd. Dat is voordelig, want je kunt elke maand opzeggen (met inachtneming van de geldende opzegtermijn).

Betalen bij het eerder opzeggen van abonnementen en contracten

Als je een abonnement of contract voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld een jaar) hebt afgesloten en je wilt er eerder vanaf, dan bestaat de mogelijkheid dat de ondernemer hiervoor een vergoeding kan vragen. Kijk daarom voor het opzeggen, en eigenlijk al voor het afsluiten van een abonnement of contract altijd in de algemene voorwaarden.

Vindplaats algemene voorwaarden

Als je een contract of abonnement afsluit in een winkel, dan krijg je daarbij vaak de algemene voorwaarden mee. Als je dit online doet, staan de algemene voorwaarden vaak op de website.

Wil je meer weten over jouw situatie? Neem gerust contact met ons op.

contact opnemen

Toegankelijk, betrouwbaar en servicegericht.


Welkom in onze wereld. Welkom bij AltijdRecht.nl