Vanaf januari 2018 gaat de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel sleepwet of aftapwet genoemd, van kracht. Op dit moment mogen de veiligheidsdiensten alleen gericht internet aftappen. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) mogen met de nieuwe wet Nederlanders op grote schaal aftappen, ook als ze niet verdacht zijn. Wat betekent dit voor jouw privacy?

 

Belangrijkste veranderingen

Dit zijn de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de oude Wiv:

  • Met de nieuwe wet mag de overheid niet alleen verdachte personen, maar ook burgers die niet verdacht zijn afluisteren. Hiermee wordt er als het ware een sleepnet ingezet om massaal communicatie af te luisteren;
  • Ook mogen geautomatiseerde apparaten gehackt worden. Je kunt hierbij denken aan telefoons, computers, laptops en smart-tv’s;
  • De verzamelde gegevens mogen drie jaar bewaard worden;
  • De verzamelde gegevens mogen gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten;
  • Er mag een DNA-databank aangelegd worden waar burgers die nergens van verdacht worden in terecht kunnen komen.

Tegenstanders vinden dat de sleepwet de privacy van burgers ernstig schendt. Zo mag een hele woonwijk afgeluisterd worden, als er één verdacht persoon in woont. Organisaties als de Raad van State en Amnesty International zetten hun vraagtekens bij de nieuwe wet. Volgens de AIVD is de wet nodig om het land te beschermen tegen terrorisme en cyberaanvallen. Tevens stelt de AIVD dat 98% van de verzamelde gegevens wordt verwijderd. Voordat gegevens onderzocht kunnen worden heeft de AIVD toestemming nodig van de minister van Justitie en van een onafhankelijke toetsingscommissie.

Mensenrechten
De mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt de nieuwe wet niet mensenrechtenproof. Amnesty International zegt hierover: ‘’de inbreuk van deze wet op de privacy is groot, terwijl de bescherming van mensenrechten minimaal gegarandeerd is.’’ Volgens de organisatie geeft de nieuwe wet de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten zeer vergaande bevoegdheden en opent de wet de deur naar “ongekende massasurveillance”.

Referendum
Vijf studenten van de Universiteit van Amsterdam verzamelen handtekeningen om een raadgevend referendum over de nieuwe wet af te dwingen. Er waren voor 16 oktober 2017 in totaal 300.000 handtekeningen nodig om dat voor elkaar te krijgen. Op dit moment staat de teller volgens de initiatiefnemers op ruim 400.000 handtekeningen. Als de Kiesraad minstens 300.000 handtekeningen geldig verklaart, dan komt er een raadgevend referendum. Dit zal dan waarschijnlijk op 21 maart 2017 plaatsvinden, samen met de gemeenteraadsverkiezingen. Omdat het een raadgevend referendum is, mag de regering de uitslag van het referendum naast zich neerleggen.

Heb jij vragen over iets met betrekking tot jouw recht op privacy? Laat het ons dan weten!

contact opnemen

Toegankelijk, betrouwbaar en servicegericht.


Welkom in onze wereld. Welkom bij AltijdRecht.nl