WOZ bezwaar tips en argumenten
Hier vind je tips en argumenten voor jouw WOZ bezwaar. Je natuurlijk ook gewoon ons gratis inschakelen. Ga je zelf in bezwaar tegen de WOZ-waarde dan geven we in dit artikel een aantal WOZ bezwaar tips en argumenten.
1. Houd de WOZ bezwaartermijn in de gaten
Meestal ontvang je medio eind februari of begin maart een brief van de gemeente, dit wordt ook wel een aanslagbiljet genoemd. In deze brief word je verzocht de gemeentelijke belastingen te betalen. Daarnaast kun je in het aanslagbiljet de vastgestelde WOZ-waarde terugvinden. Dit heeft vaak invloed op niet alleen de gemeentelijke belastingen, maar ook andere belastingen.
Je hebt na dagtekening van de brief (dus datum verzending) maximaal 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen. Wij raden je aan altijd eerst pro-forma bezwaar in te dienen zodat je de nodige aanvullende documenten kunt opvragen.
Gemeentes zijn heel streng met termijnoverschrijdingen. Ben je dus te laat of gaat er iets fout bij het indienen van het bezwaar, dan zal de gemeente jouw bezwaar niet in behandeling nemen.
2. Vraag documenten op en interpreteer deze documenten
Zonder de juiste documenten kun je geen sterk bezwaarschrift tegen de WOZ-waarde indienen. Je zult de gemeente daarom ook moeten verzoeken om de onderbouwende documenten. Denk hierbij aan een taxatieverslag, koopsommenoverzicht, meetstaten, grondstaffel etc. Voor sommige documenten kunnen door de gemeente kosten in rekening gebracht worden. Let erop dat de gemeente alle benodigde documenten deelt. Helaas zien we dat veel gemeentes ten onrechte stukken achterhouden. Rechters hebben ons daaromtrent vaak in het gelijk gesteld. Dit zorgt namelijk voor ongelijkheid.
Nadat je de documenten hebt ontvangen moet je de documenten interpreteren. Zo kijk je of de referentieobjecten goed vergelijkbaar zijn met jouw pand (denk aan inhoud, oppervlakte, KOUDV-kenmerken etc.). Dit kun je ook doen door foto’s van de panden te bekijken. Deze foto’s zijn niet altijd openbaar voor burgers. Houd hierbij ook rekening met veranderende omgevingsfactoren. Heb jij bijvoorbeeld nagedacht over mogelijke verzakking door een laag grondwaterpeil?
Daarnaast moet hetgeen waar de gemeente vanuit is gegaan overeenkomen met de werkelijkheid. Je kunt natuurlijk ook een eigen taxateur inhuren die voor jou een taxatieverslag opstelt.
3. Draag zelf goed vergelijkbare panden aan
Naast het controleren van de onderliggende onderbouwing, is het ook raadzaam zelf beter vergelijkbare woningen aan te dragen. Zo kun je jouw waardevoorstel beter onderbouwen.
Aan de hand van alle feiten, aangevuld met jurisprudentie, ga je jouw bezwaarschrift aanvullen met argumenten. Een voorbeeldbrief WOZ-bezwaar van het internet is vaak niet voldoende. Het is belangrijk om er echt een eigen verhaal van te maken.
4. Geef specifieke informatie
In je bezwaar tegen de WOZ-waarde kun je ook argumenten gebruiken die te maken hebben met jouw pand zelf. Denk bijvoorbeeld aan de staat van het pand of de veranderingen die aangebracht zijn. Let erop dat je hiermee natuurlijk niet in je eigen vingers snijdt.
Ook is het handig om zaken zoals oppervlakte en inhoud goed te bekijken. Als daar onjuistheden in zitten, dan moet de gemeente dat herstellen. Mogelijk leidt dit tot een andere WOZ-waarde.
5. Vraag een hoorzitting aan
Vraag op tijd een hoorzitting aan. Doe je dit niet, dan hoeft de gemeente jou niet te horen. Tijdens een hoorzitting kun je de door jou ingediende argumenten nader toelichten. De gemeente kan jou ook vragen stellen. De gemeente is verplicht om jou te horen als je daarom vraagt.
6. Zet druk om op tijd een beslissing op bezwaar te ontvangen
Gemeentes hebben tot 31 december om te beslissen op bezwaar. Veel gemeentes beslissen te laat. De gemeentes hebben het druk en beslissen niet altijd op tijd. Er zijn een aantal juridische instrumenten waarmee je gemeentes onder druk kunt zetten op tijd te beslissen op bezwaar. Zet deze instrumenten niet te vroeg en niet te laat in.
7. Beroep bij de rechtbank overwegen
Ben je niet tevreden met de beslissing op bezwaar? Dan kun je in beroep bij de rechtbank. Ook hiervoor geldt een termijn van 6 weken na beslissing op bezwaar. Om je zaak aan de rechter voor te leggen betaal je griffierecht. Het is dus raadzaam goed te controleren of beroep kansrijk is.
Liever alles uit handen geven zonder enige kosten te maken? Dat kan!
Wil je de procedure overlaten aan juristen met jarenlange ervaring? Dat kan bij ons. Je betaalt bij ons helemaal niets, zelfs de eventuele kosten van een taxateur, het opvragen van documenten en de kosten van een beroep bij de rechtbank nemen wij voor eigen rekening. Lees hier meer over ons kostenmodel.