Dankzij vele video’s die op sociale media worden gedeeld, lijkt het gevoel van wantrouwen onder de burgers tegenover de handhavers en toezichthouders steeds groter te worden. Mag er bijvoorbeeld zomaar om een identificatiebewijs gevraagd worden? Een andere bekende opmerking van veel jongeren is vaak: “Je hebt in Nederland geen draagplicht, maar een toonplicht!”

Hoe zit dat nou precies? Mag er zomaar om jouw identificatie gevraagd worden? Heb je nou een draagplicht of een toonplicht? Lees het hier.

 

id

Wat is de identificatieplicht?

In Nederland moet iedereen vanaf 14 jaar een geldig identificatiebewijs kunnen tonen aan de politie, buitengewoon opsporingsambtenaren of toezichthouders als zij hierom vragen. Er moet echter wel een reden zijn om jouw identiteit te controleren. De bevoegdheid om jouw identiteit te controleren valt weg als er geen redelijke grond is om jouw identiteit te controleren. Enkele geldige redenen kunnen zijn:

  • Overlast in de openbare ruimte veroorzaken.
  • Als er onrust of dreigend geweld is in uitgaansgebieden.
  • In geval van rellen of (dreigende) escalatie bij voetbalwedstrijden of demonstraties.

Met welke documenten kan jij je identificeren?

De documenten die je kan gebruiken om jezelf te identificeren zijn:

  • geldig paspoort
  • geldig identiteitskaart
  • geldig ID-kart of paspoort uit een EER-land
  • geldig vreemdelingendocument
  • geldig rijbewijs

Oké; heb je nou een draagplicht of toonplicht?

In principe ben je in Nederland niet verplicht om altijd een identificatiebewijs bij je te dragen. In Nederland kennen wij namelijk de toonplicht. De toonplicht houdt in dat je jouw identiteitsbewijs wel moet laten zien wanneer hiernaar (met een geldige reden) wordt gevraagd. In de praktijk betekent het eigenlijk dat je altijd goed zit door een identiteitsbewijs bij je te dragen, zodat je deze kan tonen en dus een boete voorkomt.

Wat is dan het verschil?

Heel simpel gezegd: bij een draagplicht zou een politieagent bevoegd zijn je ook zonder reden aan te houden om jouw identiteit te controleren.

Geen identiteitsbewijs?

Als je identiteitsbewijs tijdelijk niet hebt, omdat je deze bent kwijtgeraakt, loop je het risico dat je niet aan de identificatieplicht voldoet. Zorg er daarom voor dat je thuis een ander geldig identiteitsbewijs hebt die je tussentijds kunt gebruiken. Indien je je niet wil of kunt identificeren loop je het risico op een boete van € 90,-.

contact opnemen

Toegankelijk, betrouwbaar en servicegericht.


Welkom in onze wereld. Welkom bij AltijdRecht.nl