Het WOZ-waardeloket

Met het WOZ-waardeloket kun je de WOZ-waarde van verschillende woningen inzien. Nadat de gemeente de WOZ-waarde voor alle panden heeft vastgesteld, wordt dit in het WOZ-waardeloket verwerkt. Wat kun je wel en niet met het WOZ-waardeloket? 

(Geschatte leestijd: 3 minuten)

Wat kun je met het WOZ-waardeloket?

  • Je kunt de WOZ-waardes van verschillende panden inzien. Dus naast jouw eigen pand, ook die van bijvoorbeeld de buren.
  • Je kunt het verleden van de WOZ-waarde terugzien. Zo kun je goed zien hoe de WOZ-waarde zich jaarliks heeft ontwikkeld.
  • Je kunt de uitgangspunten m.b.t. bouwjaar, gebruiksdoel en oppervlakte inzien. Komt dit overeen met de werkelijkheid?

Wat kun je niet met het WOZ-waardeloket?

  • Je kunt slechts een beperkt aantal zoekopdrachten geven. Je kunt binnen het WOZ-waardeloket dus niet onbeperkt waardes opvragen.
  • Het WOZ-waardeloket is vaak niet actueel. Medio februari worden de meeste WOZ-beschikkingen verzonden. De verwerking in het WOZ-waardeloket gebeurt vaak later.
  • De WOZ-waardes in het WOZ-waardeloket zijn lastig te gebruiken voor vergelijkingen. Je kunt bijvoorbeeld de WOZ-waarde met de buren vergelijken, echter is een verschil in waardes onvoldoende om als bezwaargrond aan te voeren. Je zult meer context moeten aanleveren. Waar komen de verschillen vandaag en zijn die verschillen rechtvaardig? Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat jouw WOZ-waarde bijvoorbeeld te laag is, vergeleken met de buren. Hier vind je mee tips voor bezwaar tegen de WOZ 2023.

Hoe controleer je jouw WOZ-waarde?

Om de WOZ-waarde op een gedegen manier te controleren, is het advies gratis een deskundig bureau in te schakelen die de waarde voor jou kan controleren en zo nodig bezwaar kan indienen. Bezwaar kan binnen zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking. Meestal rond februari.

Veel gestelde vragen vind je hier.

Gratis bezwaar indienen