Totdat kinderen 18 jaar oud zijn, staan zij onder gezag. Meestal van hun ouders. Gezag houdt in dat de ouders mogen beslissen over de opvoeding en verzorging van het kind en over het vermogen van het kind. Een ouder beslist dus waar het kind woont en verblijft, naar welke school het gaat, of het een medische behandeling ondergaat, of het een paspoort krijgt, of het naar het buitenland reist en ga zo verder. De vier punten die je moet weten over gezag lees je in dit artikel. 

Gezag kind gratis online juridisch advies

Gezag ontstaat van rechtswege, op verzoek van beide ouders of door een beslissing van de rechter.

1. Van rechtswege 

Als een kind geboren wordt terwijl de ouders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, hebben beide ouders van rechtswege gezag.

2. Kind wordt geboren in een andere relatie

Als een kind geboren wordt in een andere relatie dan geregistreerd partnerschap en het huwelijk, dan krijgt alleen de moeder het gezag. Dat de vader het kind bij de gemeente heeft aangegeven, het kind heeft erkend en het kind zijn achternaam draagt, betekent niet dat vader ook gezag heeft. Daar is meer voor nodig (zie hieronder).

Ook bij een samenlevingsovereenkomst heeft alleen de moeder gezag. 

3. Gezamenlijk verzoek tot gezag

Als het kind geboren is in een andere relatie en de vader geen gezag heeft, dan kunnen de ouders de rechtbank verzoeken hun gezamenlijk met het ouderlijk gezag te belasten. Inmiddels kan dat makkelijk door met DigiD in te loggen op www.rechtspraak.nl.

4. Moeder werkt niet mee 

Regelmatig komt het voor dat moeder – al dan niet na het einde van de relatie – niet mee wil werken aan het gezamenlijk gezag. In zo’n geval kan de vader ook alleen, dus zonder dat de moeder dat wil, aan de rechter vragen om gezamenlijk ouderlijk gezag te verkrijgen. Het is belangrijk om dat meteen goed te regelen: zonder het gezamenlijk gezag kan de moeder bijvoorbeeld besluiten te emigreren, waarvoor zij de toestemming van vader niet nodig heeft.

Heb je hulp nodig bij het verkrijgen van gezamenlijk ouderlijk gezag? Neem dan snel contact met ons op voor gratis online juridisch advies!

contact opnemen

Gratis online juridisch advies


Welkom in onze wereld. Welkom bij AltijdRecht.nl