Leestijd: [est_time]

1 januari 2016 is niet alleen een datum waarop veel mensen beginnen met nieuwe voornemens, het is tevens de uiterlijke datum waarop je kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Hoe zit dit eigenlijk precies?

medical-563427_640

Waarom overstappen?

Om verschillende redenen kun je van plan zijn om van zorgverzekeraar te veranderen. Zo kan het zijn dat jouw zorgbehoefte veranderd is en dat je nu graag een aanvullende verzekering wenst af te sluiten. Of je wilt juist af van de extra kosten die je betaalt voor een aanvullende verzekering omdat je verwacht hier geen gebruik van te maken. Het kiezen van de juiste zorgverzekering is een persoonlijke afweging naargelang jouw persoonlijke omstandigheden.

Het is belangrijk om te realiseren dat je slechts één keer per jaar kunt veranderen van zorgverzekeraar. Dit kan vanaf medio november tot en met 1 januari 2016. Ben je te laat met het opzeggen van jouw zorgverzekering? Dan zit je ook in 2016 vast aan jouw huidige verzekering.

Aandachtspunten bij overstap

Overweeg je om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Let dan nog even op de volgende punten:

 

  • De laagste premie kan aanlokkelijk zijn, maar zoals beschreven is veel afhankelijk van jouw persoonlijke omstandigheden. Wij adviseren je dan ook om je te verdiepen in de dekking van de verschillende zorgverzekeraars, alvorens de verzekering af te sluiten.

 

  • Bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekeraar kun je ervoor kiezen om vrijwillig je eigen risico te verhogen. In dat geval betaal je minder premie, maar krijg je wel een hogere rekening gepresenteerd als je gebruik maakt van de behandelingen die onder het eigen risico vallen. Je moet hier dus een zorgvuldige afweging in maken.
  • Stap je digitaal over? Dan heb je een bedenktijd van 14 dagen vanaf de datum van overstap.
  • Heb je een premieachterstand bij jouw huidige zorgverzekering? Dan is overstappen pas mogelijk nadat je de premie hebt afbetaald.
  • Vaak geven zorgverzekeraars korting als je een zorgverzekering online afsluit. Mooi meegenomen dus.

Tussentijds overstappen

Soms kun je ook tussentijds overstappen. In de volgende gevallen is dat mogelijk:

  • De verzekeraar heeft de polisvoorwaarden tussentijds gewijzigd.
  • Je neemt deel aan een collectieve zorgverzekering en deze wordt tussentijds beëindigd.
  • Na een scheiding.

Vergelijkingssites

Het aanbod van zorgverzekeraars is enorm. Op het internet zijn er veel vergelijkingssites te vinden. Sinds 19 november 2015 is het ‘Keurmerk Objectief Vergelijken’ gelanceerd. Dit keurmerk is gekoppeld aan een gedragscode waar de aangesloten vergelijkingssites zich aan moeten houden. Wij raden je dan ook aan om te onderzoeken of de vergelijkingssite die je raadpleegt is aangesloten bij dit keurmerk.

Wij helpen graag!

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen

Professioneel, betrouwbaar en flexibel.


Welkom in onze wereld. Welkom bij AltijdRecht.nl