Leestijd: [est_time]

Het is alweer bijna 2016. Traditiegetrouw wordt het nieuwe jaar door veel mensen ingeluid met sier- en knalvuurwerk. Voor de inkopers, de afstekers en de toeschouwers van vuurwerk hebben wij een aantal belangrijke punten onder elkaar gezet.

sparks-407702_640

Inkopen van vuurwerk

  • Er zijn drie verkoopdagen: 29, 30 en 31 december 2015. Het is dus verboden vuurwerk buiten deze verkoopdagen in te kopen of te verkopen.
  • Vuurwerk mag je alleen inkopen bij een legale vuurwerkwinkel, dit zijn winkels met een vereiste vergunning. Het vuurwerk van deze winkels voldoet aan de wettelijke eisen en is geschikt voor particulier gebruik. Een legale vuurwerkwinkel herken je aan een bordje met de tekst: ‘Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden’.
  • Per categorie vuurwerk geldt er een minimumleeftijd. Dit kun je vinden op de verpakking.
  • Je mag maximaal 25 kilo aan vuurwerk inkopen.
  • Je kunt ook in het buitenland vuurwerk aanschaffen. Het moet dan wel aan de Nederlandse eisen voldoen. Verder gelden er ook strenge eisen met betrekking tot de import.

Afsteken vuurwerk

  • Vuurwerk mag alleen worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Steek je vuurwerk af buiten deze tijden? Dan riskeer je een boete.
  • Er zijn een aantal gemeentes die een vuurwerkverbod hebben ingesteld voor bepaalde plaatsen. Hou hier rekening mee.

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Het illegaal vuurwerk voldoet niet aan de wettelijke eisen. Het is niet gekeurd en getest.

Let op:

  • Koop je vuurwerk in via het internet? Dan bestaat er een kans dat dit een buitenlands bedrijf is wat illegaal vuurwerk verkoopt. Als u bij een van deze bedrijven iets bestelt en het wordt onderschept door de Inspectie voor Leefbaarheid en Transport, dan overtreed je de wet. Je kunt dan een proces-verbaal verwachten.
  • Bij het afsteken van illegaal vuurwerk riskeer je een boete.
  • Het Openbaar Ministerie eist hoge straffen tegen iemand die illegaal vuurwerk maakt, verhandelt, importeert en afsteekt.

Straffen

Rond Oud & Nieuw worden feestverstoorders stevig aangepakt. Het Openbaar Ministerie kan bij een overtreding een boete of een taakstraf opleggen. In sommige gevallen kan het Openbaar Ministerie er ook voor kiezen om zaken voor de rechter te brengen. Als een zaak voor de rechter komt zal die zaak binnen drie dagen op zitting worden behandeld. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het speciale supersnelrecht.

 De rechter kan kiezen voor een boete, een taakstraf of een gevangenisstraf. Daarnaast zijn combinaties mogelijk, zoals het opleggen van een gevangenisstraf samen met een boete. Als het Openbaar Ministerie of de rechter een taakstraf oplegt zal worden gekeken wat passend is in die situatie. Het kan bijvoorbeeld gaan om een gebiedsverbod, huisarrest of een meldingsplicht voor de volgende jaarwisseling.

Een minderjarige kan een Halt-straf opgelegd krijgen. Dit is een lichte straf in de vorm van een leeropdracht. De minderjarige wordt dan geconfronteerd met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. Ook zal de minderjarige aan het slachtoffer zijn excuses moeten aanbieden en de schade moeten vergoeden.

 Hogere strafmaat

Oud & Nieuw wordt als een evenement gezien. Bij het beoordelen van zaken die tijdens evenementen plaatsvinden door het Openbaar Ministerie geldt een verzwaringsfactor. Dit betekent dat de strafbare feiten die te maken hebben met Oud & Nieuw zwaarder kunnen worden bestraft. Ook bij agressie tegen personen met een publieke taak, zoals ambulancepersoneel en brandweerpersoneel, geldt als een verzwaringsfactor. Hoe zwaar uiteindelijk de straf wordt, is afhankelijk van de overige omstandigheden van het strafbaar feit en de dader zelf.

Schadevergoeding

Is er schade ontstaan tijdens Oud & Nieuw? Vaak wordt dan de schade direct op de dader verhaald. Als de grootte van de schade onduidelijk is krijgt het slachtoffer alle informatie over de strafzaak. Met die informatie kan het slachtoffer via een civiele procedure schadevergoeding eisen.

Wij hopen uiteraard dat de jaarwisseling zonder problemen zal geschieden. Mochten er toch juridische problemen ontstaan, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

contact opnemen

Professioneel, betrouwbaar en flexibel.


Welkom in onze wereld. Welkom bij AltijdRecht.nl