Vergeten een rekening te betalen? Kan gebeuren. Wanneer je een rekening niet betaalt mag de schuldeiser onder voorwaarden extra kosten in rekening brengen. Dit noemen we de (buitengerechtelijke) incassokosten. De schuldeiser kan daarvoor een incassobureau inschakelen. Een incassobureau zal namens de schuldeiser de rekening proberen te innen. Dit gaat echter niet altijd volgens de regels. Wat zijn de 5 dingen die je moet weten over (buitengerechtelijke) incassokosten? Je leest het in deze blog.

Incassokosten

1. Je moet 14 dagen de tijd krijgen de vordering zonder extra kosten te voldoen

De wet bepaalt dat schuldeisers en incassobureaus niet altijd incassokosten in rekening mogen brengen. Als je als consument een rekening niet betaalt, dan moeten schuldeisers en incassobureaus je een termijn van 14 dagen gunnen om alsnog de rekening te betalen. Zonder bijkomende kosten. Dit moeten ze doen door je een schriftelijke aanmaning te sturen. In een zogeheten 14-dagenbrief moet staan dat er incassokosten in rekening worden gebracht wanneer je de rekening niet betaalt. Tevens moet er in deze brief staan hoe hoog deze incassokosten zullen zijn. In het ‘Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten’ (BIK) staat hoe hoog deze incassokosten maximaal mogen zijn.

Voorbeeld

Rayan bestelt online een mobiele telefoon van €400,-. Hij vergeet de rekening op tijd te betalen. Ze sturen hem direct een aanmaning waarin hij naast het bedrag ook de incassokosten moet betalen. Rayan heeft nooit een 14-dagenbrief ontvangen. De incassokosten zijn dus onterecht in rekening gebracht.

2. Let op het maximale bedrag aan incassokosten

De incassokosten worden als volgt berekend:

  • Over de eerste €2500,- mag maximaal 15% aan incassokosten worden berekend;
  • Over de volgende €2500,- mag maximaal 10% aan incassokosten worden berekend;
  • Over de volgende €5000,- mag maximaal 5% aan incassokosten worden berekend;
  • Over de volgende €190.000,- mag maximaal 1% aan incassokosten worden berekend;
  • Over alles boven de €200.000,- mag maximaal 0,5% aan incassokosten worden berekend.

De incassokosten zijn altijd minimaal €40,- en maximaal €6775,-. Bij rekeningen tot €266,67 mogen de incassokosten dus maximaal €40,- bedragen. De incassokosten worden altijd berekend over de hoofdsom en dus niet over de mogelijke rente.

Rayan van het vorige voorbeeld heeft nu wel een 14-dagenbrief gekregen. Daarin leest hij dat hij naast de hoofdsom van €400,- ook €60,- incassokosten moet betalen als hij de hoofdsom niet binnen 14 dagen betaalt. De berekening van de incassokosten is in dit voorbeeld juist (15% van €400).

3. Onjuiste aanmaning? Geen incassokosten!

Is bovenstaande procedure niet of gebrekkig gevolgd? Dan kan de tegenpartij niet zonder meer incassokosten in rekening brengen. Wel blijf je natuurlijk de hoofdsom verschuldigd. Ook als de tegenpartij niet kan aantonen dat jij de 14-dagenbrief hebt ontvangen, heb je een sterke zaak.

4. Heb je een dagvaarding ontvangen? Wees dan niet passief!

Soms komt het zover dat je een dagvaarding ontvangt om voor de rechter te verschijnen. Verschijn je niet, dan is er een grote kans dat je bij verstek wordt veroordeeld. Dat betekent dat de rechter de vordering toewijst. Mocht je onverhoopt veroordeeld zijn bij verstek, dan kun je nog verzet aantekenen. Dat houdt in dat je je alsnog gaat verweren tegen de vordering. Hiervoor geldt een korte termijn!

5. Laat je de kaas niet van het brood eten!

Helaas komen we in de praktijk vaak tegen dat er onterecht incassokosten in rekening worden gebracht. Belangrijk om te weten is dat iedereen een incassobureau kan beginnen, hier zijn geen diploma’s voor nodig. Ook zien we in de praktijk dat incassobureaus vaak ten onrechte de druk opvoeren om de vordering betaald te krijgen. Vaak kiezen incassobureaus ervoor om zich redelijker op te stellen nadat er een duidelijke reactie is verstuurd waarin de vordering gemotiveerd betwist wordt. Wij helpen je graag bij het opstellen van een brief.

Heb je een brief ontvangen van een incassobureau?

Heb je een brief ontvangen van een incassobureau? Controleer dan altijd of de vordering terecht is en of de juiste incassokosten in rekening zijn gebracht. Het is ook verstandig om na te gaan of je een 14-dagenbrief hebt ontvangen. Hulp nodig? Laat het ons weten!

contact opnemen

Toegankelijk, betrouwbaar en servicegericht.


Welkom in onze wereld. Welkom bij AltijdRecht.nl

 

Dit artikel is geschreven door Abdelhak el Ouhdani.